Ha nincs ötleted, hogy hol tölts el pár napot, nézz körül a galériámban. Íme egy kis ízelítő az általam meglátogatott európai helyekből :)Amszterdam, Hollandia

Hollandia fővárosa minden évszakban jó választás. Pár nap alatt gyalog is bejárható, de bérelhetünk kerékpárt is. Csak ne felejtsük el, hol hagytuk a biciklit...

Zaanse Schans, Hollandia

Ha Amszterdamban járunk, érdemes meglátogatni a fővárostól 15 km-re lévő Zaanse Schans múzeumot. A szélmalmok és a holland faházak között órákat lehet sétálni. Friss levegő és waffel. Kell ennél több? 

Prága, Csehország

Csehország fővárosát senkinek nem kell bemutatni. Egy hosszúhétvégére kiváló választás. A sörön kívül is van néhány finomság, amit érdemes megkóstolni...de a cseh sör, az cseh sör, nem kérdés :)

Kutná Hora, Csehország

Ha több napot töltünk Prágában, belefér egy kis kirándulás a környéken. Kutná Hora kb. 1 órányi utazásra van a fővárostól. A csontkápolnáról már biztos sokan hallottak, de a Szent Borbála-templomba is érdemes benézni. Nagyon szép és kevésbé ijesztő.

Cseh-Svájc, Csehország

A cseh-német határon fekvő nemzeti parkban tavasztól őszig érdemes
túrázni. Ha csak egy napunk van, akkor is megéri bejárni a parkot. A feljutáshoz nem kell szuper kondíció, a kilátás pedig minden fáradozásunkért kárpótol.

Karlovy Vary, Csehország

Csehország legnagyobb fürdővárosa rengeteg turistát vonz, pár napot itt is érdemes eltölteni. A városban sétálva végigkóstolhatjuk a gyógyvizeket (csak óvatosan). Ha már elég volt a forró vízből, jöhet a Becherovka, amit a városban gyártanak (ezzel is csak óvatosan).

Cesky Krumlov, Csehország

Ez a kis meseváros is megér egy kirándulást. Ha nem szeretnénk nagy tömegbe botlani, inkább tavasszal vagy ősszel keressük fel. A kisváros gyalog könnyen bejárható, egyetlen kihívást az olyan képek készítése jelentheti, amin nincsenek ázsiai turisták (nekem nem sikerült :)).

Wroclaw, Lengyelország

A főtéren és környékén is el lehet tölteni fél napot, de érdemes körbesétálni az egész várost. Ha egy kis játékra vágyunk, megkereshetjük a város minden részén felbukkanó törpéket (több mint 300 van belőlük). Szerezzünk be egy térképet és legyünk résen! :)

Krakkó,  Lengyelország

Krakkó egy közel 800 ezer lakosú történelmi város, mégis biztonságosan, kényelmesen bejárható gyalog. Ehetünk pirogit, ihatunk vodkát, megnézhetjük a tűzokádó sárkányt (nem kell hozzá vodkát inni, hogy lássuk).

Gdansk,  Lengyelország

 Gdansk Lengyelország legnagyobb kikötővárosa, a Balti-tenger partján.  A városra érdemes két-három napot szánni, ennyi idő alatt kényelmesen bejárhatjuk, megnézhetjük a múzeumokat, finomakat ehetünk. Ha még maradt egy napunk, elugorhatunk a várossal összenőtt, hármas-várost alkotó Sopot vagy Gdynia valamelyikébe.

Monopoli, Olaszország

Ha Bariban járunk, ne hagyjuk ki Monopolit sem. Világos épületek, tenger, hangulatos kis utcák és finom fagylalt az olasz csizma sarkánál. Kell ennél több egy meleg nyári napon?

Trieszt,  Olaszország

Hangulatos kikötőváros, amiben a kávé szerelmesei sem csalódnak, köszönhetően a városban található régi kávéházaknak. A kávé mellé egy finom édesség, és teljes a délutáni szieszta. Csak a galambokkal vigyázzunk, szívesen csatlakoznak, ha látnak valami finomat az asztalunkon :).

Lecco, Olaszország

Lecco egy kisváros a Comói-tó partján, 50 km-re Milánótól. A város hegyekkel van körbevéve, ezért nagyon népszerű időtöltés a túrázás. Mindegy, hogy csak sétálgatunk a városban vagy túrázunk, érdemes egy-két (három-négy) gombóc fagyit enni, hogy mindenre legyen energiánk :)

Alberobello, Olaszország

Alberobello az egyik legfurcsább olasz kisváros. Mintha egy mesébe csöppentünk volna, amerre nézünk, trullóházak. Nem, nem manók laknak bennük. Ha Puglia régióban vagyunk, egy napot érdemes erre a városkára szánni, bóklászni az érdekes házak között.

Milánó, Olaszország

Milánó is nagyon jó úti cél, ha csak egy napunk van. Az ismert látványosságokon kívül a legjobb dolog a kávé, pizza, fagyi hármas (természetesen nem azonnal egymás után). Ha esetleg a fagyi a ruhánkon landol, semmi gond, azonnal tudunk venni egy új, csinos ruhadarabot, legyen az Prada, Armani vagy Gucci, Milánóban megtaláljuk :)

Párizs, Franciaország

A francia fővárosra biztosan nem elég egy nap, sőt kettő sem. Ha csak a legismertebb nevezetességeket szeretnénk megnézni, akkor is érdemes kényelmes cipőt húzni, mert jópár kilométer gyaloglás vár ránk. 

Bécs, Ausztria

Az osztrák fővárosba érdemes egy napra is elugrani. Ha bírjuk a gyaloglást, estére kellemesen elfáradhatunk, amit egy hatalmas Wiener Schnitzel mellett ki is tudunk pihenni. 

London, Anglia

London már a nagyobb városok közé tartozik a maga közel 9 milliós lakosságával. A főbb nevezetességek gyalog is bejárhatók, de egy kis metrózással akárhova eljuthatunk. Ha szeretnénk a magasból is megnézni a várost, akkor irány az óriáskerék és máris 135 m magasból figyelhetjük a Big Bent.

Ljubljana, Szlovénia

Szlovénia fővárosa kellemes időtöltés lehet egy nyári hosszúhétvégén. Gyalog vagy kerékpárral érdemes bejárni a várost, kávézni, piacozni. Ha elfáradtunk, eljött az idő, hogy hajókázzunk egyet a Ljubljanicán.

Mallorca, Spanyolország

Spanyolország legnagyobb szigetén találhatunk homokos tengerpartokat, sziklás helyeket, túrázhatunk vagy bulizhatunk reggelig. A tenger már júniusban viszonylag meleg, de már májusban is pirosra tudunk sülni, ha nem vigyázunk :).

Portó, Portugália

Portugália második legnagyobb városa, ahol egy-két napot érdemes eltölteni. Érdekes múzeumok, borok (talán a portói?), séta az I.Lajos-hídon (sötétedés után is érdemes felmenni) és máris magával ragad a portugál hangulat. A nem Harry Potter rajongók sem hagyhatják ki a Lello könyvesüzletet, bár a tömegre érdemes felkészülni (és a belépődíjra).

Lisszabon, Portugália

Portugália fővárosa egész évben vonzó lehet. Történelem, finom borok, vízpart. Kell ennél több? Kell, a pastel de Nata (vagy pastel de Belém) egy jó erős kávéval.  A kávé elég erőt ad majd az Alfama (nem, nem almafa) negyed felfedezéséhez.

Lagos, Portugália

Dél-Portugáliában járva Lagos kihagyhatatlan, a gyönyőrű színeivel és az óceánnal, ami még kora ősszel sem túl hideg. Aki szereti a tőkehalat, itt biztosan talál kedvére valót. Ha nem csak napozni és fürödni szeretnénk, búvárkodásra és hajókázásra is van lehetőség, csak választanunk kell az ajánlatok közül.

Gent, Belgium

Ha pár napot Brüsszelben töltünk, érdemes a környéket is felfedezni. 40 perc vonatozással eljutunk Gentbe, ami két folyó találkozásánál épült. Ha Brugge észak Velencéje, akkor Gent észak Firenzéje, egy napos kirándulásnak tökéletes. Aki szereti a történelmet és az építészetet, nem fog csalódni.

Brugge, Belgium

Brugge okkal szerepel 20 éve az UNESCO világörökségi listáján. Amint leszállunk a vonatról, mintha egy időgépből szálltunk volna ki, és visszautaztunk volna pár száz évet az időben. Egy óra vonatozás a fővárostól és máris észak Velencéjében találjuk magunkat. A történelmi várost érdemes hajón is megnézni.

Brüsszel, Belgium

A belga fővárost tavasztól őszig érdemes célba venni, esernyővel és napszemüveggel felszerelkezve (nyáron talán havazni nem fog, de sosem lehet tudni). Az árak nem a legalacsonyabbak, de nem kell drága étterembe menni, hogy jóllakjunk. Egy nagy adag sültkrumpli, egy gofri minden jóval, és a napi kalóriabevitellel nem kell többet foglalkozni :) De egy belga sör még biztosan belefér, mielőtt megnézzük az Atómiumot.

Koppenhága, Dánia

Dánia fővárosa a kis hableány szobrán és Christianián kívül is rengeteg látnivalót tartogat. Aki szeret sokat sétálni és kerékpározni, az nem hagyhatja ki az úti célok közül. Aki hajókázni szeret, szintén írja fel a listára.

Portadown, Észak-Írország

Portadown nem éppen turistaközpont, egy  folyóparti kisváros Észak-Írországban, kb. 50 km-re Belfasttól. Megjelenik az ír kultúra és mentalitás, a városkát járva jópár protestáns és katolikus templomra bukkanhatunk.

Stavros, Görögország

Stavros egy üdülőfalu Thesszalonikitől 80 km-re. Tiszta tengerpart, hajókázási lehetőségek, vásárlás, finom görög konyha és egész nyáron át tartó napsütés. A sok magyar turistának köszönhetően az idegen nyelvekkel sem kell nagyon bajlódni, az éttermekben és az üzletekben nem ritka a magyar nyelvű kiszolgálás. 

Athén, Görögország

Görögország fővárosát tavasszal és ősszel érdemes felkeresni. A legtöbb látnivaló viszonylag közel van egymáshoz, érdemes gyalog bejárni a várost. MIután megnéztük az Akropoliszt, ihatunk egy frappét és ehetünk egy gyrost, a görög konyhában nem fogunk csalódni.

Aegina, Görögország

Athénban járva muszáj áthajózni Aeginára. Egy hatalmas séta, finom ebéd és pisztácia kóstolás. És persze a tenger.

Berlin, Németország

Berlinre is legalább két napot érdemes szánni, látnivaló van bőven. Az
óvárost gyalogosan is be tudjuk járni, de tömegközlekedéssel  kimehetünk a külső kerületekbe is. És ne hagyjuk ki a curry wurst-ot sem. 

Sasfészek, Németország

Ez a kilátó a történelem egyik legsötétebb korszakához kapcsolódik, a vendégház a háború után is megmaradt, nem semmisítették meg. Ha nem borul ködbe az egész, gyönyörű látványban lehet részünk, 1834 m magasságban. 

Belgrád, Szerbia

Szerbia fővárosában is találkozhatunk a balkáni vendéglátással. Minden évszakban jó úti cél lehet. A 800 méter hosszú sétálóutca a város központja, tele üzletekkel és mutatványosokkal. Ne lepődjünk meg, ha a legtöbb helyen cirill betűkkel írt feliratokkal, utcatáblákkal találkozunk. Aki tanult oroszul, most hasznát veheti.

Prizren, Koszovó

Nem a legtipikusabb úti cél, de Prizren mindenképpen megér egy kirándulást. A balkáni konyha, kedves vendéglátás, természet, mecsetek. Mindez nagyon jó áron.

Pristina, Koszovó

Koszovó fővárosában szintén magával ragad a balkáni hangulat. A hatalmas panelházak között rábukkanhatunk Bill Clintonra is, de vásárolhatunk Hillarynél, ha ahhoz van kedvünk :) Az éttermeket itt sem szabad kihagyni.